24 Oktober 2014, Wageningen

Technologiebedrijf JFPT/foodlife heeft met de automatische druivenonttrosser Pluckr de Food Valley Award 2014 gewonnen. De uitreiking van de innovatieprijs voor agri, food en feed vond plaats op 23 oktober tijdens de jaarlijkse Food Valley Expo in congrescentrum Papendal. De Pluckr kwam als winnaar uit de bus vanwege de innovativiteit en economische haalbaarheid.

De gepatenteerde technologie is ontwikkeld door JFPT foodlife in samenwerking met TOP bv. Door ultrasone trillingen raken druiven onbeschadigd los van hun tros waarna de vruchten vanaf minimale hoogte op een lopende band belanden. In combinatie met een AMAP verpakking leidt dit tot een langere houdbaarheid en minder verspilling. De Pluckr verwerkt tot 600 kilogram druiven per uur, afhankelijk van de soort. Ter vergelijking: één persoon doet met de hand 15 tot 20 kilo per uur. Dit levert een enorme kostenbesparing en kwaliteitswinst op. De Pluckr is inmiddels al geplaatst bij verschillende fruitverwerkers in binnen- en buitenland.

De jury van de Food Valley Award spreekt haar waardering uit voor de doordachte wijze waarop deze innovatie tot stand is gekomen. De jury is van oordeel dat de toepassingsmogelijkheden in de toekomst aanzienlijk kunnen zijn en veel voordeel kunnen bieden aan de groente- en fruitverwerkende industrie. Daarom acht de jury de Pluckr een innovatie die een bekroning met de Food Valley Award 2014 waard is.

Patrick Jansen, CEO van JFPT foodlife: “Voor ons betekent dit als bedrijf heel veel! Deze prijs is een enorme stimulans om de innovatieve kant die we zijn op gegaan verder uit te bouwen, evenals onze samenwerking met TOP bv“. Wouter de Heij, CEO van TOP bv: “We zijn ontzettend trots op het resultaat van onze samenwerking met JFPT foodlife. Het winnen van deze award is de kers op de taart en bewijst dat innovatie oplossingen brengt om de sector winstgevender te maken. We zijn blij dat we daaraan kunnen bijdragen”.

Inmiddels wordt er ook gewerkt aan variaties op de Pluckr. Zo is de machine onlangs aangepast dat ook trostomaten eenvoudig onttrost kunnen worden. Meer informatie over de Pluckr is te vinden op de website pluckr