19 juni 2014, Wageningen

Geautomatiseerd ont-trossen van druiven

De “Pluckr” is een machine die in staat is om volledig geautomatiseerd druiven te ont-trossen. De “Pluckr” is ontwikkeld door JFPT/foodlife uit Zwolle en TOP b.v. uit Wageningen, partners in de groente- en fruit verwerkende industrie.

Aan de ontwikkeling van de “Pluckr” is jarenlang onderzoek voorafgegaan, waarin verschillende technologieën op een innovatieve manier zijn gecombineerd. De machine haalt mede door ultrasone trillingen druiven onbeschadigd los van hun tros waarna de vruchten vanaf minimale hoogte belanden op een lopende band. De druiven kunnen hierna met behulp van een nieuwe technologie worden verpakt, zo kan de houdbaarheid ervan worden verlengd tot vier weken.

De “Pluckr” verwerkt tot zeshonderd kilogram druiven per uur, afhankelijk van de soort. Ter vergelijking: handmatig ont-trossen van druiven in deze hoeveelheid kost ongeveer 24 manuren. De machine heeft daardoor een zeer interessante ROI.

De technologie van de “Pluckr” is gepatenteerd en een prototype van deze machine heeft bij een grote fruitverwerker in Nederland zijn praktische nut inmiddels dubbel en dwars bewezen.

Patrick Jansen (CEO van JFPT/foodlife): “Het zou geweldig zijn als wij de award samen met TOP b.v. in de wacht slepen, maar alleen de nominatie maakt JFPT/foodlife bijzonder trots. Het betekent voor ons bedrijf een enorme positieve duw in de rug om verder te gaan met het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de groente- en fruit verwerkende industrie.”